Κουβερλί με ύφασμα και πλεκτό

 

Καλησπέρα σε όλες και όλους....

Ελπίζω να σας βρίσκω καλά και ιδιαίτερα δημιουργικούς!!!

Άλλωστε τώρα που η Άνοιξη έβαλε τα καλά της και άρχισαν να ανθίζουν όλα τα λουλούδια και στα δέντρα να δένουν τα φύλλα και οι καρποί, μας ανοίγει και η όρεξη για νέα.... έργα!!!

 

   


Όπως, δηλαδή, η φύση μας παρουσιάζει τα όμορφα έργα της, έτσι κι εμείς αρχίζουμε να πιάνουμε στα χέρια μας τα νέα μας εργόχειρα που θα στολίσουν το τραπέζι, το κρεβάτι, τα παράθυρά μας και άλλες γωνιές του σπιτιού μας, για να μας δώσουν μια ευχάριστη νότα αλλαγής του χειμωνιάτικου σκηνικού που μας ταλαιπώρησε τους τελευταίους μήνες!!!  
Ψάχνοντας λοιπόν για κάτι νέο και διαφορετικό στο Pinterest βρήκα κάποια σχέδια για πλεκτά που μπορούν να γίνουν κουβέρτες, κουρτίνες, τραπεζομάντηλα και ό,τι άλλο φανταστείτε για να διακοσμείσετε το σπίτι σας. Μια καλή ιδέα είναι να πλέξετε συνεχόμενα φύλλα με όποιο σχέδιο επιλέξετε να τα ενώσετε με ύφασμα (π.χ. σατέν) και να δημιουργήσετε ένα όμορφο κουβερλί για το κρεβάτι σας.  
Για το κουβερλί θα χρειαστείτε τα παρακάτω:
2 φύλλα πλεκτού μήκους 2 μέτρων το καθένα
3 φύλλα υφάσματος της επιλογής σας (π.χ. σατέν χοντρό, λινό κ.λ.π.) μήκους 2 μέτρων το καθένα
Το πλάτος εξαρτάται από το πόσο φαρδύ θα βγει το πλεκτό σας.
Παράδειγμα: για ένα κρεβάτι με στρώμα 1,50 μέτρο: Αν τα πλεκτά μας φύλλα έχουν πλάτος 40 πόντους το καθένα, έχουμε 40+40=80 πόντοι. Μας απομένουν άλλοι 70 πόντοι που θα πρέπει να τους διαιρέσουμε δια του 3 που θα μας δώσει το πλάτος του κάθε φύλλου υφάσματος που θα ενώσουμε με τα πλεκτά μας φύλλα. Δηλαδή 70:3= 23,3 πόντοι το πλάτος του κάθε φύλλου υφάσματος. 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στα φύλλα υφάσματος θα πρέπει να συνυπολογίσετε και τουλάχιστον 1,5 πόντο από κάθε πλευρά για το στρίφωμα! Έτσι το πλάτος που θα κοπεί το ύφασμα θα πρέπει να είναι 23,3+1,5+1,5=26,3 πόντοι το καθένα.
Συναρμολόγηση: 
Πρώτα απ' όλα πλένετε τα 2 πλεκτά φύλλα που έχετε πλέξει καθώς και το ύφασμα που επιλέξατε, γιατί μπορεί να μαζέψουν μετά την ένωση μεταξύ τους και να "τραβάει" ή να κάνει σούρες το κουβερλί σας.
Στη συνέχεια κόβετε το ύφασμα και το στριφώνετε από κάθε πλευρά. Ύστερα ενώνετε προσεκτικά τα κομμάτια μεταξύ τους με τη σειρά, αρχίζοντας πρώτα με  ύφασμα, μετά πλεκτό, ύφασμα, πλεκτό και τέλος το 3ο ύφασμα. 
Όλο αυτό θα μας δώσει το πάνω μέρος του κουβερλί, αυτό δηλαδή που είναι ίσα ίσα με το στρώμα μας. 
ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΠΛΕΚΤΟ ΚΟΥΒΕΡΛΙ

     

     

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΥΒΕΡΛΙ  

Στη συνέχεια θα φτιάξουμε σούρες ή πιέτες για τα πλαϊνά  και το κάτω μέρος του κρεβατιού. (Επιλέγουμε αν θέλουμε να βάλουμε σούρες ή πιέτες μόνο στα δύο πλαϊνά μέρη του κρεβατιού ή στα δύο πλαϊνά και στο κάτω μέρος του κρεβατιού).
Αν επιλέξουμε σούρες μόνο στα πλαϊνά μέρη, μετράμε το ύψος του κρεβατιού από το στρώμα έως το δάπεδο (π.χ. 60 πόντους).  Γνωρίζουμε ότι το μήκος του κουβερλί στο πλάι είναι 2 μέτρα....  διπλασιάζουμε το μήκος - για να γίνουν οι σούρες - . Θέλουμε δηλαδή 2x2=4 μέτρα για κάθε πλαϊνό του κουβερλί. Συνολικά θέλουμε 8 μέτρα  επί 60 πόντους και για τα δύο πλαϊνά του κουβερλί σε δύο κομμάτια (4 μέτρα για τη μια πλευρά και 4 μέτρα για την άλλη πλευρά).
Αν επιλέξουμε σούρες και στα πλαϊνά και στο κάτω μέρος του κουβερλί θα πρέπει να προσθέσουμε άλλα 3 μέτρα ύφασμα αφού το κάτω μέρος του κουβερλί είναι 1,5 μέτρο. Έτσι έχουμε 1,5x2=3 μέτρα (για να γίνει η σούρα). ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε αυτή την περίπτωση το ύφασμα θα πρέπει να είναι μονοκόμματο, ήτοι 11 μέτρα επί 60 πόντους. 
Εννοείται ότι θα χρησιμοποιήσουμε το ίδιο ύφασμα με αυτό που χρησιμοποιήσαμε και για το επάνω μέρος του κουβερλί. 
Τέλος, ενώνουμε το επάνω μέρος του κουβερλί με τα κομμάτια στα οποία έχουμε κάνει τις σούρες ή τις πιέτες και το αριστούργημά μας είναι έτοιμο!!!! 
(Τα σχέδια τα έχω κατεβάσει από το Pinterest).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δαντέλα με εκκλησιαστικό σχέδιο!!!